Tonsjö och Kungälv Energi sluter avtal för miljön

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Vindrosen har sedan 2014 försett Kungälvsbor med 100 % fossilfri energi. Från och med nu kommer de förse Tonsjö med samma närproducerade energi – ett viktigt steg mot en mer hållbar produktion.

I över fem decennier har familjeägda Tonsjö erbjudit internationella industrijättar helhetslösningar inom svarvning, fräsning och långhålsborrning. Ett arbete som kräver mycket energi. Med start i höst kommer produktionen att drivas på energi från Vindrosen. Det här är dock inte första gången som Tonsjö och Kungälv Energi samarbetar. Sedan tidigare har en del av Tonsjös energi producerats av solceller på fabrikens tak.

"Vi började arbeta tillsammans med Kungälv Energi redan i fjol. De arbetar rätt proaktivt och kom med en rad olika idéer och lösningar. Vi började prata om solceller och fattade det gemensamma beslutet att Tonsjö skulle investera i just det och med hjälp av Kungälv Energi placera det på fabrikens tak" säger Clas Tengström, VD på Tonsjö.

Efter fjolårets lyckade satsning förstod Kungälv Energi att Tonsjö vill mer när det kommer till miljö- och hållbarhetsarbete. Nästa förslag kom därför kanske inte så otippat.

"Vi visste att Tonsjö arbetar mycket med miljöfrågor, och därför föreslog vi att de skulle köpa all sin el från Vindrosen som ju bara ligger 1 km från fabriken. Nu kan de stoltsera med att all deras el är 100 % fossilfri och minst sagt närproducerad" säger Lars Andersson, Kungälv Energi.

Hos Tonsjö är alltså miljö- och hållbarhetsarbetet en stor och viktig verksamhetsdel. Eftersom de arbetar mycket mot industrisektorn – en bransch där dessa typer av frågor av naturliga skäl står högt upp på agendan – behöver de säkerställa att deras egna produktion följer samma riktlinjer.

"Om man bara arbetar lite smart krävs det inte en så stor arbetsinsats. Alla vill lämna över en bra planet till vår nästa generation, och vi ska inte vara de som fortsätter den här negativa spiralen" avslutar Clas Tengström.

  Sidan skapades: