Bröderna Carlson satsar på solceller

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Bröderna Carlson beslutade sig i somras för att installera solceller på företagets tak, några månader senare satt 126 solcellspaneler uppe.

Bröderna Carlsons Entreprenad drivs av de tre bröderna Christer, Göran och Robert Carlson. Det var Christer som startade företaget 1986 och de två andra bröderna kom in i företaget 1997 när det ombildades till aktiebolag. De utför det mesta inom markentreprenad, men specialiserar sig på vatten- och avloppsystem.

Egentligen fanns det inte några direkta planer på att installera solceller just nu, men efter en kopp kaffe med Jörgen Söderström, som säljer solcellspaket hos Kungälv Energi, väcktes ett intresse upp. Familjeföretaget som ligger i Kärna har ett stort tak i söder med optimal lutning för panelerna. Med en planerad ombyggnad av lokalerna kunde inte tillfället vara bättre att sätta upp solceller. Efter lämnad offert i somras tog det inte många månader förrän solcellspanelerna var installerade och producerade el. Att det blev en sommar med rekord i antal soltimmar gjorde inte saken värre.

- I början kände vi oss väldigt vilsna och okunniga men vi hade ett gott förtroende till Kungälv Energi och Jörgen som svarade på alla våra funderingar så vi kunde känna oss trygga. I samma veva passade vi på att byta elavtal till Kungälv Energi så att vi fick en helhetslösning, nu gör vi något gemensamt, säger Christer Carlson.

Att installera solceller är inte den enda insatsen som bröderna Carlson gör för miljön. I den mån de kan köper de in miljöanpassade maskiner och miljövänliga partikelfilter. De har alltid ett miljötänk och alla på företaget är överens om att det är viktigt att sträva efter miljövänliga alternativ.

- För att visa våra kunder att vi satsar pengar på miljön ska vi sätta upp en tv-skärm i entrén som visar vad solcellerna producerar, både i realtid och bakåt i tiden. Det är ett sätt för oss att visa att vi drar vårt strå till stacken och gör något för miljön, för solcellerna i sig är ju väldigt diskreta på vårt tak, säger Christer Carlson.

Bröderna Carlsons Entreprenad har installerat 126 solpaneler som ger 270 kWh/panel och år, vilket innebär en beräknad produktion på 34 000 kWh/år. Under normala förhållanden är investeringen återbetald inom 8–9 år.

Vill du ha solceller på ditt tak? Läs mer om solceller och kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar.

  Sidan skapades: